Άρης Ζώης – Μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής FIBA.

Νέα εποχή για το Μπάσκετ Παλαιμάχων

Το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής. Όποιος το έχει πραγματικά παίξει και αγαπήσει, δεν το ξεχνά ποτέ. Παίζεται σε όλες τις ηλικίες – αρκεί να αντέχουν τα πόδια και το σώμα.

Πριν 50 χρόνια, η αθλητική σταδιοδρομία του μέσου καλαθοσφαιριστή σταματούσε κάπου μετά τις σπουδές ή το στρατό. Έκτοτε, η κοινωνία ευτυχώς εξελίχθηκε.

Σιγά-σιγά το ανώτατο όριο ηλικίας για την άσκηση του αθλήματος ανέβηκε, και στις μέρες μας έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Παίζει κανείς όσο μπορεί να έχει θέση στην ομάδα.

Κι όταν δεν έχει πια θέση στην ομάδα, μπορεί να συνεχίσει ως παλαίμαχος.

Μία διευκρίνιση: οι παλαίμαχοι δεν είναι απόμαχοι! Μπορεί να μην έχουν πια το σφρίγος της νιότης, είναι όμως ακόμη ενεργοί, τρέχουν και αγωνίζονται μέσα στο γήπεδο!

Επιπλέον, είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το άθλημα, είναι πολύπειροι, το έχουν ζήσει σε όλες τις ηλικίες.

Οι παλαίμαχοι παίζουν για την απόλαυση που δίνει το μπάσκετ, μέσα κι έξω από το γήπεδο, παίζουν από γνήσια, ανυστερόβουλη και αστείρευτη αγάπη για το άθλημα.

Οι παλαίμαχοι δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου, με τοπικά, εθνικά αλλά και διεθνή πρωταθλήματα, όπως και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων. Η συμμετοχή παντού είναι αθρόα.

Όμως, οι δραστηριότητές τους αυτές δεν είχαν μέχρι χθες κάποια αναγνώριση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της καλαθοσφαίρισης, με βάση μια παλαιάς κοπής και ξεπερασμένη νοοτροπία.

Όμως πριν ένα μήνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) έκανε επιτέλους το βήμα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια: αναγνώρισε το μπάσκετ παλαιμάχων, με την ονομασία FIBA Masters, και το συμπεριέλαβε στις επίσημες δραστηριότητές της (Κεφάλαιο 11 των Κανονισμών περί Αγώνων).

Τώρα πλέον, η FIBA – και κατ’ επέκταση οι Εθνικές Ομοσπονδίες – μπορεί να αναπτύσσει, να ρυθμίζει και να προωθεί Διοργανώσεις Masters, για αθλητές ηλικίας από 35 έως 75 ετών.

Θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι επικεφαλής της FIBA στον τομέα αυτό είναι ο Γενικός της Γραμματέας, ο Έλληνας (με ρίζες από τη Μαγνησία) Ανδρέας Ζαγκλής.

Θα χρειαστεί φυσικά κάποιος χρόνος προκειμένου να γίνει η αναγκαία ενσωμάτωση των υφισταμένων δραστηριοτήτων στη συνολική δομή της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Όμως, το σημαντικό και αναγκαίο πρώτο βήμα έχει γίνει!

Το μπάσκετ παλαιμάχων είναι πλέον αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της Παγκόσμιας Καλαθοσφαιρικής Οικογένειας!