Γαστρεντερολογική, οι δωρεές και η αιθαλομίχλη
Και εγένετο (ξανά) Γαστρεντερολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προκαλώντας ικανοποίηση στη Λάρισα, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη λειτουργία της Κλινικής.
Χθες το πρωί ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης κάλεσε στο γραφείο του τον διοικητή του ΓΝΛ Απ. Κομνό και τον διευθυντή ΕΣΥ, γαστρεντερολόγο Γιώργο Παρούτογλου για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις για τη λειτουργία (το συντομότερο δυνατόν) της Κλινικής. Έγινε συζήτηση για τη στελέχωση με προσωπικό, όχι όμως και για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τον οποίο θα χρειαστούν ατέλειωτες ώρες συζητήσεων για να υπάρξει συμφωνία. Θα μεταφερθεί εξοπλισμός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς η παλιά Γαστρεντερολογική Κλινική απορροφήθηκε από την Πανεπιστημιακή ή θα αποφασιστεί η προμήθεια νέου εξοπλισμού; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν θα υπάρξει συμφωνία…
Όσο για τα ερωτήματα αν θα παρέχει η νέα Κλινική ειδικότητα η απάντηση είναι μία: το ΚΕΣΥ και στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει εφόσον υποβληθεί αίτηση και πληρούνται οι προϋποθέσεις.
* * *
* Απορίας άξιο: Αφού με τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την επανίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τακτοποιούνται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και οι επιθυμητές αλλαγές στο Οδοντιατρικό Τμήμα γιατί δεν αντιμετωπίστηκε και η μεγάλη εκκρεμότητα της ένταξης της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στον Οργανισμό; Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν ήταν δύσκολο, αν φρόντιζε κάποιος να το προτείνει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, που συνέταξε την υπογραφείσα και δημοσιευθείσα ΚΥΑ.
Όπερ σημαίνει ότι δεν ζητήθηκε…
* * *
Χρήσιμη για την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας η πρόσφατη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων της χώρας στην Αθήνα.
Κυρίως όμως ήταν τεχνοκρατική με δείκτες για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας, την περιστολή δαπανών, την αύξηση των εσόδων, τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών και πολλά άλλα, όπως οι οδηγίες που έδωσαν οι διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών στους νέους διοικητές των νοσοκομείων με την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Ήταν δε τόσο τεχνοκρατική, όπως έλεγε παρευρισκόμενος στη συνάντηση, ώστε στο τέλος θα κριθούν θετικά όσοι διοικητές κατάλαβαν τις οδηγίες του υπουργείου. Και το ποσοστό όσων κατάλαβαν μάλλον δεν ήταν και ιδιαίτερα υψηλό.
* * *
* Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκε από Λαρισαίο συμβολαιογράφο το Γενικό Νοσοκομείο για την ύπαρξη δωρεάς Λαρισαίου, που άφησε στο ίδρυμα συνολικά 20 χιλιάδες ευρώ από μισά για τις ανάγκες της Ουρολογικής και της Ογκολογικής Κλινικής. Απομένει να καθοριστούν οι ανάγκες των δύο Κλινικών, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα της δωρεάς.
* * *
*
Συστάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από επεισόδια αιθαλομίχλης απευθύνει, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ως μέτρα προφύλαξης από τον καπνό συστήνει:
– Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση που κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
– Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού και, αν είναι εφικτή, η αντικατάστασή τους με φίλτρα πιστοποιημένα για κατακράτηση.
– Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
Από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ως διοικητής του Νοσοκομείου ο Απόστολος Κομνός ήταν και η αποδοχή της δωρεάς 500 σεντονιών από τον ΣΠΑΚ Λάρισας. Δωρεά μετά τον γνωστό πρόσφατο αγώνα που έδωσαν για να βοηθήσουν το νομαρχιακό νοσοκομείο καλύπτοντας κάποιες από τις ανάγκες. Τα 500 σεντόνια παρέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι παλαίμαχοι, με τους ανθρώπους του Νοσοκομείου να τους ευχαριστούν και να εύχονται οι ανάγκες του ιδρύματος να καλύπτονται όχι με δωρεές, αλλά από τον προϋπολογισμό.